Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní bylinky - recepty

28. 5. 2016

Příroda nám nabízí první jarní bylinky. Dopřejte si s námi zdravá zelená jídla!
 

Na mnohých místech už ze země raší první jarní bylinky. Třeba medvědí česnek, který je výborný při diabetu II. typuzvýšeném množství cholesterolu v krvicelkové únavě organismu nebo parazitických infektech. Téměř všude také najdete kopřivu, která  má čisticí a detoxikační účinek a ještě k tomu se vyznačuje i dobrými antirevmatickými účinky. Svým optimálním složením působí na žaludek, játra a žlučník. Díky významnému množství železa se doporučuje při chudokrevnosti. Nejlépe je sbírat její čtyři svrchní lístky. Kopřivu i medvědí česnek lze mixovat, dusit, přidávat do zeleninových směsí, do rýže, bulguru, guinoi, jáhel nebo začerstva nasekat do nejrůznějších knedlíků, slaných palačinek, nákypů či nádivek. Výborný a populární je kopřivový špenát, případně velikonoční nádivka.

Nesmíme zapomenout ani na březové lístky, které ulevují od revma, kloubních potíží, ledvinové nedostatečnosti, častých zánětů močového měchýře i  onemocnění střev.  Jednu polévkovou lžíci lístků přelijeme 350ml vroucí vody, chvíli vyluhujeme a přecedíme. Do vlažného čaje lze přimíchat med.
A tady je tip na pár zelených receptů, které byste určitě měli vyzkoušet!
 
Jarní kopřivový špenát. Potřebujete 1 mísu listů kopřiv, 2 menší cibule, 2 vejce, 4 stroužky česneku, himalájskou sůl a avokádový olej. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme vroucí vodou spařené kopřivy, himalájskou sůl a jemně dusíme. Ke konci přidáme rozšlehaná vejce, česnek a ještě chvíli prohřejeme. Servírujeme například s kroupovými knedlíčky.

Špaldové palačinky s medvědím česnekem. Potřebujete 150g špaldové mouky, 300 ml mléka či mandlového nápoje, 2 vejce, 150 g cibule, 250 g medvědího česneku a kozí sýr dle chuti. Mouku našleháme s vejci a mlékem. Pánev jemně vymažeme kokosovým či avokádovým olejem a usmažíme palačinky. Cibulku rozmixujeme s medvědím česnekem a troškou kozího sýra, jemně prohřejeme a touto směsí naplníme palačinky.